Verduurzamen

Rijksoverheid stimuleert energiebesparing

De Rijksoverheid stimuleert 1,5% energiebesparing per jaar om de uitstoot van CO2 terug te brengen. Zo maakt de overheid afspraken met de industrie en sectoren. En zijn er voor huiseigenaren diverse leningen en subsidies.

Energiebesparende voorzieningen

Energie besparen doe je nu zo heet de campagne van de Rijksoverheid om mensen te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Dit kan door:

  • Isolatie van gevel, dak, spouwmuur of vloer;
  • HR++ beglazing (of hoger);
  • Een warmtepomp;
  • Ventilatie met warmteterugwinning;
  • Zonnepanelen.

Per 2021 vallen een Hr-ketel en een zonneboiler niet meer onder de energiebesparende voorzieningen.

Voor sommige energiebesparende maatregelen komen huiseigenaren in aanmerking voor subsidie of een energiebespaarlening. Vraag hiernaar bij je Alpha Adviseur.

Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen. Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je in 2023 tot 106 % (in plaats van 100 %) van de waarde van de woning lenen.

Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel je kunt lenen, blijven investeringen in energiebesparing tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing. Bij een nul-op-de-meter woning is dit zelfs € 25.000 met energieprestatiegarantie en € 15.000 zonder energieprestatiegarantie. Uw gezamenlijke inkomen moet wel minimaal € 33.000 zijn.

Bron: Rijksoverheid.