Hogere hypotheek voor tweeverdieners: wat brengt 2018 ons nog meer?

Veel Nederlanders krijgen te maken met veranderingen die op 1 januari 2018 zijn ingegaan, maar het zijn vooral trouwlustigen, huizenkopers en woningbezitters die hun huis met verlies verkopen die de gevolgen zullen merken. Het huwelijksvermogensrecht verandert, stellen kunnen iets meer lenen bij de aankoop van een huis en er komt een einde aan de aftrekbaarheid van de rente bij een restschuld die in 2018 ontstaat.

Hogere hypotheek voor tweeverdieners: wat brengt 2018 ons nog meer?

Vanaf 1 januari trouwt iedereen standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Schulden of bezittingen die uitsluitend van een van de partners zijn, vallen buiten de gemeenschap. Bezittingen en schulden die van beide partners samen zijn, blijven dit ook na een huwelijk. Wel worden partners door het huwelijk ieder voor de helft eigenaar van de gezamenlijke bezittingen. Ook als hier bij de aankoop voor het huwelijk andere afspraken over zijn gemaakt. Wil je het anders regelen? Dan moet je naar de notaris.

Financiële gevolgen voor huizenkopers

Tweeverdieners en mensen met een hoger inkomen die in het nieuwe jaar een huis kopen, kunnen meer lenen voor hun hypotheek dan nu. Vanwege de stijging van de huizenprijzen gaat ook de Nationale Hypotheek Garantie omhoog. Wel gaat het maximale hypotheekbedrag omlaag naar 100% van de woningwaarde.

Einde aftrekbaarheid rente restschuld

Wie na 1 januari 2018 zijn huis verkoopt met verlies en geld moet lenen om het verschil te overbruggen, heeft geen recht meer op belastingaftrek van deze rente. Voor wie nu al rente betaalt over zijn restschuld verandert er per 1 januari niets en blijft de termijn van 15 jaar gelden voor de aftrekbaarheid van de rente.

Wat verandert er nog meer? De AOW-leeftijd stijgt met 3 maanden naar 66 jaar. De zorgtoeslag stijgt ook, hoewel het eigen risico gelijk is gebleven.

Persoonlijke situatie

De veranderingen in geldzaken pakken niet voor iedereen hetzelfde uit en hangen af van de persoonlijke situatie. Wijzer in geldzaken bedacht de online tool ‘Wat betekent dit voor mij?’, waarmee de gevolgen voor de persoonlijke financiële situatie inzichtelijk worden gemaakt.

Bron: amweb.nl/ 2 januari 2018